Ponad tysiąc gimnazjalistów z województwa podkarpackiego wzięło udział w programie edukacyjnym na temat roli produktów zbożowych w prawidłowej diecie. Ich zadaniem było m.in. wspólne gotowanie. Meksykański zawrót głowy, naleśniki zawijane z kaszą i mięsem mielonym czy spaghetti Polognase – to tylko kilka z przygotowanych przez nich dań.
Uczniowie i nauczyciele z województwa podkarpackiego udowodnili, że kwestie takie jak urozmaicona dieta oraz prawidłowe odżywianie są dla nich ogromnie ważne. Potwierdza to liczba uczestników z tego województwa w programie „Lubella inspiruje i edukuje”, którego celem jest edukacja gimnazjalistów w zakresie roli, jaką w ich codziennym jadłospisie odgrywają produkty zbożowe. W akcji wzięło udział ponad tysiąc młodych ludzi z 15 szkół z regionu.
W każdej klasie pedagodzy przeprowadzili 3 lekcje według scenariuszy przygotowanych przez ekspertów ds. odżywiania. Na początku uczniowie zgłębiali swoją wiedzę teoretyczną, dowiadując się m.in. jak ułożyć optymalne menu, które dostarczy organizmowi nie tylko energii, ale również niezbędnych składników mineralnych. Następnie rywalizowali w grze szkolnej, podczas której np. rozszyfrowywali nazwy stosowane przez profesjonalnych szefów kuchni, komponowali smaczny, zdrowy posiłek, poznawali ciekawostki dotyczące produktów zbożowych oraz warzyw i owoców. W trzecim module zajęć uczniów czekało wspólne gotowanie.
Lekcje o zbożach to świetna integracja!
– Wiedza uczniów na temat produktów zbożowych stała się głębsza. Zrozumieli, jak ważne są te produkty dla zdrowia i urody – napisała w podsumowaniu zajęć pedagog z Zespołu Szkół w Domaradzu.
– Przyjemność ze wspólnego gotowania (zapiekanki, muffinek). Zgłosili chęć cotygodniowego przygotowywania wspólnego posiłku. Wszyscy chcieli przepisy przygotowane przez Lubellę – wymieniała z kolei nauczycielka z Zespołu Szkół Ogólnokształcących w Grębowie.
Podobną opinię na temat zajęć wyraziła nauczycielka z Publicznego Gimnazjum Nr 7 w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym im. Jana Pawła II w Jarosławiu:
– Młodzież najbardziej była zadowolona z możliwości wspólnego gotowania, poznawania nowych smaków i produktów. Najbardziej zapamiętali, że zdrowe produkty są zarówno zdrowe, jak i smaczne. Wielu z nich w przyszłości chciałoby wybrać zawód kucharza.
Gimnazjaliści serwują meksykański zawrót głowy
Klasy, które zrealizowały wszystkie lekcje, otrzymają certyfikat potwierdzający ich zaangażowanie w program. Dodatkowo mogły też powalczyć o nagrodę w konkursie „Uwielbiam gotować z Lubellą”. Wystarczyło przygotować przepis na autorskie danie, sfotografować je oraz uwiecznić na zdjęciu radość ze wspólnego gotowania.
Uczniowie wykazali się ogromną kreatywnością, o czym świadczą już same nazwy ich potraw. Zespół Szkół nr 2 w Humniskach przygotowało meksykański zawrót głowy, Zespół Szkół w Brzeźnicy zaprezentował spaghetti Polognase a naleśniki zawijane z kaszą i mięsem mielonym były dziełem uczniów z Zespołu Szkół w Turzym Polu. To tylko kilka z licznych przykładów kulinarnych dzieł zaproponowanych przez młodych ludzi.
– Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem pracy jaką wykonali gimnazjaliści – ocenia Dorota Liszka, Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej firmy Lubella. – Bardzo cieszy nas nie tylko fakt, że uczniowie tak chętnie doskonalą swoje kulinarne umiejętności, ale też coraz częściej zwracają uwagę na to, co znajduje się na ich talerzu. To fantastyczne, że nauczyciele starają się wprowadzać do szkół elementy edukacji związane ze zdrowym odżywianiem. Przeprowadzanie podobnych zajęć w aktywnej formie jest najlepszą metodą na utrwalenie wiedzy.
Więcej informacji:
Biuro prasowe programu „Lubella inspiruje i edukuje”:
Marta Bełza
e-mail: [email protected]
tel. 668 132 421
Lubella:
Dorota Liszka
Manager ds. Komunikacji Korporacyjnej
e-mail: [email protected]