Dydnia

[Foto] Święto Pieczonego Ziemniaka w Końskim

27 września br. w miejscowości  Końskie w Gminie Dydnia po raz piąty odbyło się Święto Pieczonego Ziemniaka. Dla mieszkańców Końskiego dzień ten  stał się już wizytówką  miejscowości. Właśnie ta charakterystyczna impreza, nawiązująca do niedawno zakończonych żniw ziemniaczanych, łączy mieszkańców Końskiego, integruje do wspólnej pracy i organizacji tego pięknego spotkania.

Motorem napędowym i inicjatorem Święta Pieczonego Ziemniaka jest sołtys Końskiego Andrzej Orłowski, młody, ale bardzo prężny w swych działaniach społecznik, który motywuje do działania miejscowe Koło Gospodyń, osoby należące do Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Końskie, oraz wszystkich mieszkańców.

Tak było i tym razem. Andrzej Orłowski przywitał zebranych mieszkańców Końskiego oraz zaproszonych gości, a wśród nich Wójta Gminy Dydnia Jerzego F. Adamskiego, który objął święto swym honorowym patronatem,  Jacka Adamskiego członka zarządu Powiatu Brzozowskiego i Dyrektora GOKBPiW w Dydni, będącego także współorganizatorem imprezy, Marka Owsianego wicedyrektora ARiMR w Rzeszowie, fundatora nagród konkursowych i wieloletniego patrona imprez w Końskiem, Bogusława Surmacza prezesa Stowarzyszenia Euro-San, Martę Chorążak- Tabisz członka zarządu Stowarzyszenia Euro-San, Elżbietę Pocałuń delegatkę Podkarpackiej Izby Rolniczej i przewodniczącą Koła Gospodyń z Dydni, radnego Gminy Dydnia Tomasza Żaczka i Agnieszkę Węgrzyńską sołtyskę z Witryłowa. Ze szczególnymi słowami powitań sołtys Końskiego zwrócił się do pań z miejscowego KGW dziękując im za pracę przy całokształcie przygotowań do święta.

Po uroczystym powitaniu głos zabrali wszyscy zaproszeni goście honorowi, gratulując mieszkańcom Końskiego inicjatywy związanej z organizacją Święta Pieczonego Ziemniaka i życząc im, by na stałe wpisała się ona w krajobraz miejscowości, stając się dla nich powodem do dumy i radości.  Kolejnym punktem spotkania było rozstrzygnięcie konkursu na „ziemniaczanego stworka”. W skład JURY weszli zaproszeni goście honorowi: Wójt Jerzy Adamski, Marek Owsiany, Jacek Adamski, oraz sołtys wsi Andrzej Orłowski. Po burzliwych dyskusjach przyznano uczestnikom pierwsze miejsca oraz dyplomy za udział:

I miejsce -ex aequo- Dawid Kuźmiak i Dawid Kolencio

II miejsce – ex aequo- Jakub Krowiak i Kacper Orłowski

III miejsce Andżelika Seman

Dyplomy wyróżniające za udział otrzymali: Wiktoria Batruch, Szymon Dauksza, Andżelika Przystasz, Amelia Przystasz, Emilia Antoszewska, Filip Antoszewski, Wiktoria Stabryła, Lena Stabryła, Aleksandra Baran, Piotr Seman, Kamil Orłowski i Alan Szałyga.

Po uroczystym wręczeniu nagród, dyplomów i po gratulacyjnych uściskach dłoni, na scenie pojawił się Zespół Wokalny Mansarda z Niebocka. Dziewczyny zaprezentowały mieszkańcom Końskiego koncert piosenek, podzielony na dwie części. W pierwszej, do akompaniamentu gitar , zaśpiewały piosenki ogniskowo- turystyczne, w drugiej zaś wykonały do podkładów muzycznych znane polskie piosenki rozrywkowe z lat 60-90 XX wieku. Występ poruszył serca zebranych mieszkańców, oraz zaproszonych gości i niejeden próbował wraz z solistkami nucić pod nosem swoje ulubione szlagiery. Zespół został mile przyjęty w Końskiem, a występ podobał się publiczności. Zatem została osiągnięta obustronna satysfakcja, a o to właśnie chodzi w piosence.

 Po występie Mansardy na scenę wszedł zespół Wymiatacze i rozpoczęła się zabawa taneczna dla mieszkańców Końskiego. A muzyka wykonywana przez artystów – lekka, przyjemna i wpadająca w ucho okazała się do tego najlepsza, wystarczyło bowiem kilka pierwszych taktów i sala wypełniła się chętnymi do tańca parami.

V Święto Pieczonego Ziemniaka w Końskim można uznać za udane i mamy nadzieję spotkamy się tam znów za rok.

Imprezę wsparli finansowo i organizacyjnie: Urząd Gminy Dydnia, Gminny Ośrodek Kultury Bibliotek Promocji i Wypoczynku w Dydni, Marek Owsiany ARiMR Rzeszów, Kaufland Polska, Firma DarNet Grabownica, Firma Krusz Bud Krzemienna, za co sołtys wraz z mieszkańcami Końskiego składają serdeczne podziękowania.

JRŻ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *